Storavtale på Tyin-Filefjell

25 grunneiere på Tyin Filefjell inngår storavtale om fritidsutvikling


Helhetlig videreutvikling av Tyin-Filefjell

Avtalen omfatter et område på 49 000 mål og gir Fredensborg Fritid en eksklusiv mulighet til en helhetlig videreutvikling av destinasjonen med fritidsboliger, varme senger, serveringstilbud og aktivitetsinfrastruktur.  

På bildet ser vi Ordfører Vidar Eltun, Eivind Bjøralt (advokat), Ole Grihamar (grunneier), Rolf Marken Svien (grunneier), Thomas Øslebø (advokat), Kjell Gudmund Svien (grunneier), Knut Vidar Svanheld (grunneier), Torstein Grøv (grunneier), Håvard Staff Brenno (Fredensborg Fritid), Asgrim Opdahl (grunneier), Terje Eldegard (grunneier), Håkon Semb-Arnstorp (Fredensborg Fritid) og Ola S. Grøv (grunneier). 

Videreutvikling av aktivitetstilbudet 

I mer enn 150 år har opplevelseslystne turister besøkt Tyin-Filefjell i Vang kommune, ved foten av Jotunheimen Nasjonalpark – der Østlandet møter Vestlandet. Nå vil Fredensborg Fritid bidra til å revitalisere fritidsdestinasjonen og tilgjengeliggjøre området for flere besøkende.

–Tyin Filefjell er kjent for sin vakre natur og beliggenheten er eksepsjonell med sine tre bratte fjellsider og helårsopplevelser i Jotunheimen rett utenfor dørstokken. Vi har et veldig langsiktig perspektiv på investeringen, tilnærmet et evighetsperspektiv, noe som skiller oss fra andre destinasjonsutviklere. Dette gir oss mulighet til en helhetlig utvikling av området, helt i tråd med vårt mål om å skape fantastiske fritidsopplevelser – på lag med lokalsamfunnene, sier Håkon Semb-Arnstorp, administrerende direktør i Fredensborg Fritid.

Nye hytter fordelt på 1600 mål

I dagens kommunedelplan er det tilrettelagt for 1 600 mål med nye hytter, leiligheter og varme senger, i tillegg til aktivitetsinfrastruktur, alpinarealer og arealer til restauranter og næringsdrivende.  

– For å lykkes med dette prosjektet, er vi nødt til å tenke bærekraft i alle ledd. Ikke bare når det kommer til materialvalg, energieffektive fritidsboliger og byggeprosess, men også for lokalt næringsliv, infrastruktur og lokalsamfunn. Og viktigst av alt er det å sørge for en forsvarlig utvikling i samspill med områdets ville og vakre natur, sier Semb-Arnstorp.

Utviklingen vil skje etappevis, og avtalen innebærer også at Fredensborg Fritid overtar og videreutvikler sentrale nærings- og aktivitetsfunksjoner i området som Filefjellstuene, Tyin Aktiv, Skisenteret og Tyinkrysset Fjellstue. I dagens kommunedelplan er det tilrettelagt for 1 600 mål med nye hytter, leiligheter og varme senger, i tillegg til aktivitetsinfrastruktur, alpinarealer og arealer til restauranter og næringsdrivende.  

– Vi er glade for at Fredensborg Fritid vil bygge opp igjen den historiske reiselivsdestinasjonen som Tyin Filefjell en gang var. Det er positivt at vi skaper nye arbeidsplasser og fremtidstro i kommunen, slik at det også på sikt blir mulig å bo og leve her i bygda. Denne utviklingen vil være særs viktig for at vi skal kunne bevare barnehage, skole og næringsliv i fremtiden, og vil bidra positivt til nabokommuner som Årdal, Lærdal og resten av Valdres, sier de to grunneierne.

Gir fremtidstro

Asgrim Opdal og Torstein Grøv er grunneiere og styreledere i hvert sitt grunneierlag på Tyin Filefjell.   

– Som grunneier har man et stor ansvar, og en vil være sikker på at den du gir rettighetene til for utbygging gjør jobben ordentlig. Det er viktig at de lokale verdiene blir tatt vare på, det er mye stolthet og følelser knyttet til disse områdene.  Vi har gjennom det siste året blir overbevist om at Fredensborg Fritid AS har den kunnskapen og gjennomføringsevnen som skal til, forteller Torstein videre.