Grønnere stedsutvikling

I november 2023 holdt Håkon Semb-Arnstorp en presentasjon på Valdreskonferansen om våre tanker rundt hvordan man kan jobbe med destinasjonsutvikling for å få en grønnere stedsutvikling. Her forteller han litt om disse tankene.

Foto: Sverre Hjørnevik

Håkon Semb-Arnstorp, leder for Fredensborg Fritid, deler sin lidenskap for destinasjonsutvikling. 

Fredensborg Fritid arbeider med å utvikle destinasjoner og store prosjekter flere steder i Norge, fra Kragerøs skjærgård til det frodige fjellandskapet i Valdres. Deres tilnærming til destinasjonsutvikling innebærer et "evighetsperspektiv," hvor de tar langsiktige og helhetlige hensyn.

En av de største utfordringene i destinasjonsutvikling er behovet for store og tunge investeringer mange år før de gir avkastning. Derfor er forutsigbarhet viktig. Fredensborg Fritid har en klar strategi om å utvikle destinasjoner i samarbeid med lokalsamfunnene, på stedets premisser, og unngår "copy-paste" tilnærminger som ikke tar hensyn til de unike egenskapene til hvert område.


Destinasjonsutvikling handler om å skape steder som tiltrekker besøkende og samtidig gir et godt sted å bo for lokalsamfunnet. Håkon peker på Menon sin Ringvirknings- og verdiskapningsanalyse for reise- og hyttelivet i Valdres fra 2022, som viser viktigheten av en god balanse i reiselivskommunene. Tallene indikerer at tilreisende ikke bare legger igjen verdier gjennom fritidsboligbygging, men også gjennom forbruk og aktiviteter, noe som bidrar til økonomisk bærekraft året rundt.

En annen viktig faktor i destinasjonsutvikling er bærekraft og hensynet til miljøet. Hyttebygging påvirker naturen, og Håkon argumenterer for behovet for en grønnere tilnærming til destinasjonsutvikling. Han deler eksempler fra deres arbeid, inkludert kartlegging av naturverdier, gjenoppretting av natur og bruk av lavkarbon betong for å redusere klimagassutslipp. Videre diskuterer han behovet for fortetting, bærekraftig mobilitet og delingsøkonomi.

Håkon fremhever viktigheten av lokal verdiskapning og samarbeid med lokalsamfunnet for å oppnå suksess i destinasjonsutvikling. Han peker på eksempler fra andre europeiske destinasjoner, som Zermatt i Sveits, hvor grønn infrastruktur og elektriske kjøretøy er en integrert del av destinasjonen.

Avslutningsvis understreker Håkon at destinasjonsutvikling er et evighetsprosjekt som krever forutsigbarhet, langsiktig tenkning og samarbeid.